⸻ Grupa Badawcza
Mikrobiologii Przemysłowej i Technologii
Rolno-spożywczej
Do zakresu działania grupy badawczej należy:
- Inicjowanie i prowadzenie prac naukowo – badawczych w zakresie:
- mikrobiologii przemysłowej;
- biotechnologii i przemysłu spożywczego;
- rolnictwa i ogrodnictwa;
- inżynierii środowiska;
- zarządzania środowiskiem i bezpieczeństwem procesowym;
- biokompozytów;
- zrównoważonego rozwoju;
- recyklingu odpadów i surowców zgodnie z zasadami gospodarki w obiegu zamkniętym.
2. Zgłaszanie patentów i wzorów użytkowych z zakresu innowacyjnych technologii badawczych.
3. Upowszechnianie wyników badań naukowych i prac rozwojowych przez publikacje naukowe i branżowe, udział w kongresach, krajowych i międzynarodowych konferencjach, seminariach, zjazdach i targach.
4. Opracowywanie wniosków projektowych, badawczych i badawczo-rozwojowych składanych w ramach krajowych i międzynarodowych konkursów i programów.
5. Współpraca naukowa w ramach sieci i konsorcjów krajowych i zagranicznych.
6. Wykonywanie badań laboratoryjnych w zakresie mikrobiologii przemysłowej według norm m.in.:
- PN-EN ISO 20743:2013 - Tekstylia. Wyznaczanie aktywności antybakteryjnej wyrobów gotowych z wykończeniem antybakteryjnym.
- PN-EN 14119:2005 - Badania tekstyliów. Ocena działania mikrogrzybów.
- PN-EN 13697 - Chemiczne środki dezynfekcyjne i antyseptyczne. Ilościowa metoda określenia działania bakteriobójczego i grzybobójczego chemicznych środków dezynfekcyjnych używanych w sektorze żywnościowym, w warunkach przemysłowych i domowych oraz zakładach użyteczności publicznej w odniesieniu do nieporowatych powierzchni.
- ASTM G21 - 96 Standard Practice for Determining Resistance of Synthetic Polymeric Materials to Fungi.
- ISO 22196 Plastics - Measurement of antibacterial activity on plastics surfaces.
- PN-EN ISO 20645:2006 - Płaskie wyroby włókiennicze. Wyznaczanie aktywności antybakteryjnej. Metoda dyfuzji na płytce z agarem.
- Instrukcja ITB 355/98 - Ochrona drewna budowlanego przed korozją biologiczną środkami chemicznymi. Wymagania i badania.
Zapraszamy do współpracy!
⸻ Kontakt
dr Dorota Gendaszewska
Lider Grupy Badawczej Mikrobiologii Przemysłowej I Technologii Rolno-Spożywczej,
mail: dorota.gendaszewska@lit.lukasiewicz.gov.pl
tel. 42 25 36 108