Nauka wśród regionalnych smaków i tradycji

Czas czytania: 5min
Uczestnicy Jarmarku odwiedzają stoisko Łódzkiego Instytutu Technologicznego.

Podczas tegorocznego Jarmarku Wojewódzkiego, wśród stoisk z regionalnymi przysmakami, rękodziełem i prezentacjami kół gospodyń wiejskich nie zabrakło również miejsca dla nauki. Łukasiewicz – Łódzki Instytut Technologiczny przygotował przestrzeń edukacyjną z pokazami i rozmowami z ekspertami.

Nasze stoisko przyciągało uwagę zarówno dzieci, jak i dorosłych. Naukowcy z Centrum Włókiennictwa, Obuwia i Bioprocesów pokazywali jak tworzyć kolorowe żelki o nietypowych kształtach, łącząc elementy chemii, technologii żywności oraz kreatywności, która nie tylko bawiła, ale i uczyła. Dzieki temi odwiedzający mogli dowiedzieć się, jak badania prowadzone w laboratoriach przekładają się na konkretne rozwiązania wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Jarmark odbył się 6 lipca na rynku łódzkiej Manufaktury. Organizatorem wydarzenia był Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.

Dowiedz się więcej

Przeczytaj Również

This will close in 0 seconds